Gepubliceerd op wo, 06/16/2021 - 13:30

Begin 2022 begint Belnet met de uitrol van zijn nieuwe toekomstbestendige BNIX-platform. Ons huidige platform heeft nog voldoende capaciteit, maar we blijven proactief en kijken verder vooruit gezien de datastromen de komende jaren enkel nog verder zullen toenemen.

In 1995, toen BNIX werd opgericht, was het niet meer dan een verbinding tussen enkele ISP's. Om preciezer te zijn ging het om een oude Cisco-router type AGS+ met een maximale bandbreedte van 20 Mbps. Deze router had acht gateways, dus het aantal deelnemers was beperkt. Een jaar later waren alle gateways al in gebruik en moesten nieuwe aanvragen afgewezen worden in afwachting van een upgrade naar een 3Com-type ethernetswitch, met 32 gateways en een bandbreedte van 100 Mbps per gateway.

Un routeur et 4 commutateursNaarmate het internet meer gemeengoed werd, groeide de vraag naar een grotere bandbreedte exponentieel. Dit resulteerde in de inzet van grotere chassis en een aanwezigheid in professionele datacenters in heel Brussel. In 2010 werden de eerste switches met een capaciteit van 10 Gbps geïnstalleerd (Force10). Wat toen nog exotisch leek, werd voor de meeste deelnemers al snel de standaard. Voor de poorten van 100 Gbps zal het net zo gaan, en daarom kijken we nu al naar switches die 400 Gbps aankunnen. We zetten niet langer in op 1 groot chassis om aan de klantenvraag te voldoen, maar gaan voor 1U-switches die zich makkelijk laten stapelen. Dit geeft ons een flexibel platform dat in de toekomst kan worden uitgebreid tegen minimale overheadkosten.

Nu de huidige hardware aan het eind van haar levenscyclus komt, is het moment daar om met het oog op de toekomst een nieuw ontwerp uit te denken. In de huidige onderzoeksfase wordt gekeken naar EVPN-VXLAN als basis voor het nieuwe ontwerp. Dit geeft ons een technologie waarmee BNIX makkelijker kan worden uitgebreid, zonder dat we bang hoeven te zijn voor Layer2-bugs (Spanning Tree iemand?). De huidige hardwaregeneratie biedt bovendien een lagere CAPEX en een kleinere ecologische voetafdruk. We richten ons vizier op Juniper QFX5120, mogelijk in combinatie met enkele MX-chassis voor extra intelligentie.

Dit betekent dat het in de toekomst makkelijker zal zijn om meer mogelijkheden voor BNIX te creëren. We zijn flexibeler om onze geografische aanwezigheid uit te breiden, de dichtheid van poorten te verhogen of aan specifieke klantbehoeften tegemoet te komen, zoals privé-VLAN's en een reseller-programma. Dit alles zonder dat er iets verloren gaat van de robuustheid en stabiliteit waarvoor BNIX bekend staat.

Voor meer technische gegevens kun je altijd mailen naar stefan.gulinck@belnet.be. Tegen het volgende BNIX-evenement zou het ontwerp afgerond en gevalideerd moeten zijn; meer informatie volgt dus nog.

Wil je dat we je op de hoogte houden van het BNIX-netwerk, nieuwe partners en deelnemers, nieuwe diensten, aankomende evenementen, enz.
Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2022 BNIX - Disclaimer - AUP