Gepubliceerd op vr, 09/18/2020 - 13:21

PERCEVAL IS AL VAN DE BEGINDAGEN VERBONDEN MET BNIX, TOEN BNIX – NET ZOALS HET INTERNET ZELF – NOG IN ZIJN KINDERSCHOENEN STOND. OP DE VOORAVOND VAN DE 25STE VERJAARDAG VAN BNIX GINGEN WE MET STICHTER HENRI-JEAN POLLET PRATEN OVER HUN ERVARING IN DE LOOP VAN AL DIE JAREN. EN WE BEGINNEN BIJ HET BEGIN ...

"Toen ik in 1989 Perceval oprichtte, was het internet nog maar net uit het ei gekropen en waren wij een van de eerste ISP's voor bedrijven. Er waren weliswaar al een paar internetproviders, waaronder Belnet, maar er was geen onderlinge verbinding. Je kunt je dat nu amper nog voorstellen, maar als je in die tijd een e-mail wilde sturen naar iemand die verbonden was met een ander netwerk, dan moesten die gegevens via de Verenigde Staten gaan – ook al woonde de bestemmeling bij jou om de hoek. Belnet was de eerste die het absurde daarvan opmerkte en een oplossing bood. In 1995 richtte het BNIX op, een internetknooppunt waar providers met elkaar in verbinding kunnen staan, waardoor het internetverkeer voor zowel providers als gebruikers aanzienlijk werd geoptimaliseerd. Kort daarna sloot Perceval zich bij het netwerk aan."

ALS EEN WARE VETERAAN VAN HET INTERNET EN BNIX BENT U UITSTEKEND GEPLAATST OM DE KWALITEITEN VAN BNIX TE EVALUEREN. HOE HEBT U DE INTERACTIE MET UW ORGANISATIE DOOR DE JAREN HEEN ERVAREN?

"Alles gaat heel goed. De zaken verlopen gesmeerd en Belnet is zeer proactief. Dat biedt ons iets wat heel belangrijk is: gemoedsrust. Het is ook een goed "netwerk van mensen": naarmate meer mensen aangesloten raken, organiseert BNIX interessante evenementen. Het is een echte dienstverlener die niet op winst gericht is."

WAT ZIJN DE VOORNAAMSTE VOORDELEN VAN BNIX?

"Twee ervan springen meteen in het oog: interconnectiviteit en technische competentie. Wat het eerste betreft liggen de zaken heel eenvoudig: als je een bedrijf bent met verkeer vanuit België of naar Belgische belanghebbenden toe, dan zou ik je beslist aanraden om op BNIX aan te sluiten. De BNIX-snelweg ligt er nu eenmaal, en wanneer je verkeer uit te wisselen hebt, kun je er maar beter op zitten. Een uitstekende lokale verbinding is echt wel onontbeerlijk. Plus: aansluiten betekent niet dat interconnectie ook absoluut moet. Je kunt nog altijd vrij bepalen met wie je 'peert'."

Ook op vlak van technische deskundigheid staan BNIX en Belnet aan de top. Er zijn niet zoveel mensen met een zeer grondige kennis van internettechnologieën en dus is BNIX op dat vlak een cruciale speler. Je hebt zeer vakkundige ervaring nodig om securityuitdagingen, zoals phishing, aan te pakken. Weinig mensen zijn op dit gebied zo opgeleid en ervaren als de medewerkers van Belnet."

KUNT U STELLEN DAT BELNET EN BNIX EEN VITAAL ONDERDEEL VAN HET BELGISCH ICT-LANDSCHAP ZIJN?

"Absoluut, en veel andere experten zijn het daarmee eens. Beide namen hebben een uitstekende technische reputatie, vooral als het gaat om routing en veiligheid. Dat soort dingen blijft allemaal onder de radar van het publiek, maar ze zijn daarom niet minder cruciaal om het netwerk draaiende te houden. Als we in eigen land niet zouden beschikken over al die expertise – en over een plek waar IT-talenten ze kunnen blijven ontwikkelen – zouden we erg afhankelijk zijn van buitenlandse spelers. En hetzelfde geldt voor het BNIX-platform: als we voor connectiviteit naar het buitenland zouden moeten, zouden onze kosten stijgen dus ook de prijzen die aan klanten aangerekend worden."

"Neem bijvoorbeeld de hele COVID-situatie, die duidelijk heeft aangetoond hoe cruciaal Belnet en BNIX zijn voor bedrijven, voor de vele overheidsdiensten waarvoor ze werken, en uiteindelijk voor het grote publiek. Belnet en BNIX zijn van strategisch belang en ik hoop uit de grond van mijn hart dat de overheid dit blijft beseffen en beide op afdoende wijze blijft financieren."

Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2022 BNIX - Disclaimer - AUP