Uw aansluiting op BNIX

Een IXP (internet exchange point) werkt volgens het principe van aansluiting en peering. Als BNIX (Belgian National Internet eXchange) participant moet u minstens één actieve peering hebben. Participanten die een peering tot stand willen brengen met elkaar, ondertekenen een bilaterale peeringovereenkomst, zonder tussenkomst van BNIX.

Verbindingen en dataverkeer

Rechtstreekse verbindingen tussen participanten zijn toegelaten, zonder dat daarvoor limieten gelden. In principe verloopt het dataverkeer rechtstreeks via die aansluitingen, maar het kan ook via BNIX gaan.

Verbindingssnelheden

BNIX stelt de volgende poorten en de volgende verbinding met zijn switches ter beschikking:

 • 100 Mbit/s (UTP)
 • 1 Gigabit Ethernet (SX of LX)
 • 10 Gigabit Ethernet (LR of ER)
 • 100 Gigabit Ethernet (LR)

Ethernet, VLAN en IP op maat

De medewerkers van BNIX passen uw BNIX-aansluiting aan uw behoeften aan en verlenen u advies om uw verbindingen te optimaliseren op het vlak van:

 • de groepering van ethernetverbindingen (Etherchannel/PortChannel);
 • de keuze tussen twee VLAN's: unicast en multicast;
 • de ondersteuning van IPv4 en IPv6.

In de diensten van BNIX is de installatie van een VLAN voor de private verbinding tussen de participanten niet inbegrepen.

IPV4- en IPV6-protocollen

BNIX werkt met het IPv4- en het IPv6-protocol. U kunt IPv6 op twee manieren configureren:

 • door een specifieke IPv6-poort te gebruiken;
 • door IPv4 en IPv6 op dezelfde poort (dual stacking) op het niveau van het VLAN voor unicast en/of multicast te configureren.

Unicast en multicast

Unicast veronderstelt afzonderlijke datatransfers voor elke gebruiker. Multicast is de gelijktijdige overdracht van informatie naar meerdere bestemmelingen. Elk IP-pakket wordt maar één keer verstuurd. Het wordt slechts gedupliceerd als dat echt nodig is om de eindbestemming te bereiken.

Multicast neemt ook minder netwerkcapaciteit in beslag, wat bijzonder belangrijk is voor applicaties die veel bandbreedte vereisen (bv. real time audio- en videostreaming). Voor multicast zijn aanvullende protocollen nodig. U kunt zonder extra kosten een multicastpoort Ethernet/FastEthernet op het multicast VLAN van BNIX aanvragen. 

Ondersteuning

 • 24/7 Service Desk en Network Operation Center (NOC) 
 • 24/7 hardwaresupport voor BNIX switches 
 • Technisch advies

5 onmiddellijke voordelen voor BNIX participanten

Hogere betrouwbaarheid

Uw organisatie kan IP-verkeer met meerdere internet providers uitwisselen. Wanneer een van hen met een technisch probleem kampt, beschikt u over alternatieven. U kunt ook onderhandelen over de voorwaarden van een verbinding die uitsluitend als back-up dienstdoet.

Lagere transitkosten

U verhoogt de doeltreffendheid van uw netwerk als u voor een directe uitwisseling van data met de participanten van BNIX opteert. U kunt overeenkomen dat de rechtstreekse uitwisseling van data met andere BNIX-participanten gratis is en op die manier uw kosten drukken. Transitverkeer naar andere netwerken is toegelaten.

Sneller verkeer

Een rechtstreekse verbinding beperkt het aantal tussenstappen (de zogenaamde 'hops') op het traject tussen twee verbonden BNIX-participanten. 

Hoge transfercapaciteit

BNIX stelt LAN-verbindingen met een hoge capaciteit ter beschikking, waardoor u gemakkelijk grote datavolumes naar een groot aantal eindgebruikers kunt versturen.

Voordelige verbindingen

Aangezien de diensten van BNIX op de LAN-technologie zijn gebaseerd, is de prijs van de bandbreedte laag.

Wilt u aansluiten op BNIX?

Tarieven

BNIX is een organisatie zonder winstoogmerk die door Belnet wordt beheerd en die enkel de kostprijs van haar diensten factureert. De verbindingskosten zijn dezelfde voor onze drie fysieke BNIX-locaties. Alle tarieven worden in euro gefactureerd, excl. 21% btw.

Verbindingen met het unicast VLAN (IPv4/IPv6)

Overzicht van de prijzen (excl. BTW):

Aansluiting Nieuw jaartarief in EUR
(vanaf 01/01/2020)
Eenmalige installatiekost
in EUR
100 Mbit/s 1.000 500
1 Gbit/s 2.700 1.000
10 Gbit/s 8.100 1.500
100 Gbit/s 49.500 5.000
100 Mbit/s - extra* 1.000   500
1 Gbit/s - extra* 1.890 1.000
10 Gbit/s - extra* 5.670 1.500
100 Gbit/s - extra* 34.650 5.000

* Een extra poort in hetzelfde datacenter of in een ander datacenter. Meerdere poorten in etherchannel worden beschouwd als één enkele logische poort en niet als extra poorten.

 

Getuigenissen

Text

BNIX biedt een platform waarop de operatoren met wie wij verschillende verbindingen delen, onmiddellijk verkeer in België kunnen leveren. Dat verkeer wordt over het BNIX-platform geleid en moet niet via ons eigen netwerk verlopen. 

In België zijn de trafiekvolumes voor peering beperkt. Dankzij onze verbinding met BNIX hebben wij onmiddellijk toegang tot het grootste gedeelte van het openbare IP-verkeer. Om die reden hebben we BNIX in ons aanbod van IP-trafiek geïntegreerd.

BNIX blijft een essentieel deel van ons aanbod in België. 

Testimonial author
Erik Loos
Testimonial function
Senior Product Manager Capacity & IP
Text

Dankzij hun aanwezigheid op BNIX beschikken alle verbonden providers over bandbreedte van zeer hoog niveau. Bovendien maakt het BNIX-netwerk rechtstreekse interactie mogelijk met de andere providers zonder dat we daarvoor van verschillende transitnetwerken gebruik moeten maken

Hierdoor kunnen we rekenen op een hogere snelheid; de uitstekende redundantie zorgt ook voor een hogere betrouwbaarheid van het systeem. En als klap op de vuurpijl kunnen we dankzij BNIX ook nog eens kosten besparen.

Naast de intrinsieke kwaliteit van BNIX kunnen we dankzij de verleende diensten onze aanvragen centraliseren en het platform zo doeltreffend mogelijk beheren.

Testimonial author
Laurent Delbascour
Testimonial function
IP services manager / VOO

Copyright © 2021 BNIX - General Terms and Conditions - Privacy Policy - Cookie policy